24gdo.ru

ЗОО Журнал
0 просмотров
Рейтинг статьи
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд
Загрузка...

Енот на украинском

Єнот полоскун

Єнот-полоскун мешкає в листяних і змішаних лісах Північної Америки. Це його споконвічна батьківщина. Поширюється вона від Панамського перешийка до південних районів Канади. У Євразію звіра завезли на початку XX століття. Він облаштувався в Німеччині та європейської частини Росії. На території останньої йому дуже сподобалися Білорусія та Азербайджан. Він також непогано влаштувався в Японії, куди потрапив за часів палахкотять на території Російської імперії Громадянської війни. Зустрічається звір і у Франції. У цю країну він проник з Німеччини. М’який клімат справив на нього саме сприятливе враження, і цей представник сімейства єнотових з комфортом облаштувався в затишних і доглянутих французьких лісах.

Даний вид є найбільшим і відомим в не дуже численному сімействі єнотових. Довжина тіла коливається від 40 до 70 см. Вага варіюється в межах від 3,5 до 9 кг. Хвіст в довжину досягає 25 см. Звір щільний, кремезний, з короткими сильними кінцівками. Лапи широкі з добре розвиненими пальцями. Вуха округлі, морда укорочена. Шерсть має густий підшерсток, прекрасно захищає від холоду.

Хутро звіра сірий з коричневим відтінком. З боків морди він досить довгий і змахує на бакенбарди. Сама ж морда чорна. Над кожним оком є ​​широка біляста смуга. Навколо чорного кінчика носа шерсть також біла. Хвіст пухнастий сірого кольору. На ньому розташовується до 10 чорних або темно-коричневих широких кілець. Завдяки їм, єнота неможливо сплутати з тією ж сірою лисицею.

Єнот-полоскун чудово лазить по деревах. У нього відмінний зір. У темряві він бачить краще кішки. Цим звір зобов’язаний не тільки пильним очам, а й чуйним Вібриси. Це довгі білі вуса, які ростуть на морді тварини. Щось подібне є також на грудях, животі і на внутрішній поверхні лап.

Споконвічний мешканець американського континенту дуже любить проводити час в просторих дуплах великих дерев. У них він відпочиває і спить. У північних районах облаштовує дупла для зимової сплячки. Триває вона приблизно 4 місяці. Характерно те, що на теплому півдні тварина ігнорує подібне дозвільне проведення часу, воліючи не спати в холодний період року.

Харчується єнот-полоскун практично всім. Це справжнісінький хижак. Правда його фізичні можливості поступаються тим самим представникам сімейства котячих. У звіра короткі ноги, тому бігун він навіжений. На коротких відстанях він може розвивати швидкість від 16 до 24 км / ч. Плаває зі швидкістю 5 км / ч. Тварина воду дуже любить і може залишатися в ній на кілька годин.

Читать еще:  Енот полоскун как содержать

Активність випадає на нічні години. Їсть звір комах, жаб. Не відмовляється від ящірок і невеликих змій. Ласує мишами і щурами. Поїдає яйця птахів, та й самих пернатих може заковтнути за милий мій. Дуже любить рибу, а також їсть раків. Що стосується рослинної їжі, то із задоволенням поїдає ягоди, горіхи і дикі фрукти. Об’єктивності заради треба зауважити, що єнот-полоскун є одним з найбільш всеїднихтварин у світі. Треба також сказати, що свою назву «полоскун» цей представник сімейства єнотових отримав через звичку полоскати їжу у воді перед вживанням. Тобто звір досить охайний, та до того ж і володіє високим інтелектом.

Розум звіра відзначали всі дослідники. У єнотів чудова пам’ять. Вони дуже кмітливі, навіть здатні відкривати навісні замки, якщо звичайно ті не закриті на ключ. Тварини чудово орієнтуються в кількості предметів. Наприклад, можна покласти в коробочки різну кількість винограду. Дослідник назве цифру, і звір підійде саме до тієї коробочці, де лежить назване число виноградин.

У неволі єнот-полоскун живе 20 років. У дикій природі середня тривалість життя становить 3-5 років. До 12-15 років дотягують одиниці. Половина звірів гине, не проживши й року. З віком смертність падає і складає близько 10% -30% на рік. Звіра відстрілюють мисливці, його поїдають більші хижаки. Дуже часто тварина гине під колесами машин, необачно перебігаючи дороги. Дуже люблять м’ясо єнотів рисі і койоти. Хижі птахи поїдають молодняк.

Тяжіє звір до колективного способу життя. Ті ж самки, хоч і мають свої території, але частенько збираються на відпочинок разом. Самці об’єднуються в невеликі групи по 3-4 особини і захищають свою землю від прийшлих єнотів. Самки спілкуються з самцями тільки під час шлюбного періоду. Після народження молодняку ​​дама залишає свого кавалера і не підпускає його до виводку. Тим самим вона перестраховується, оберігаючи малюків від всіх навколо.

Читать еще:  Енот полоскун купить новосибирск

Вагітність у самок триває 2 місяці. У посліді міститься від 3 до 7 дитинчат. Вони сліпі і абсолютно безпорадні. Прозрівають новонароджені на третій тиждень життя. Повністю самостійною молодь стає до 6 місяців. Статева зрілість настає на 2 році життя.

Цей звір здавна привертав людину своїм розкішним хутром. Єнотові шуби завжди були в ціні, тому що вони дуже теплі і практичні. Індіанські племена регулярно споживали єнотів в їжу. У наші дні існують ферми з розведення цих звірів. Єнот-полоскун також піддається одомашниванию. Він невибагливий в харчуванні і відрізняється високою життєстійкістю: його організм успішно пручається багатьох інфекцій і захворювань.

Єнот полоскун (Ракун звичайний)

Єнот-полоскун – хижий звір з родини ракунових. Вчені довгий час сперечалися про те, до якої родини віднести єнота: до псових, куницевих або котових. Тільки в кінці XVIII ст. була окремо виділена родина ракунових. Назва єнота – “procyon” перекладається з латині як “схожий на собаку”. Є думка, що це слово походить від індійського слова ”aracoon”, що означає “він дряпає своїми руками”. Прізвисько “полоскун” єнот отримав за звичку занурювати їжу перед вживанням у воду і терти її лапами: начебто звір полоще їжу.

У єнота-полоскуна кремезне, щільне тіло. Його довжина сягає 60 см. Зріст в загривку – 30-35 см. Вага тварини в середньому варіюється від 5 до 9 кг. Дуже великі самці досягають 15 кг. У звірка довге густе хутро, що складається в основному з теплого підшерстя. Основний колір хутра – жовтувато-сірий, темніший на спині і боках. Хвіст у єнота пухнастий з 5-7 смугами (чергування темних і світлих смуг).

На морді єнота є характерна “маска”: чорні практично симетричні плями навколо очей. Темна смужка починається між очей і йде до потилиці. Брови, обведення вух і морда білого кольору, кінчик носа – чорний. Вуха загострені.

У єнота-полоскуна короткі лапи з рухомими пальцями: слід його лапи нагадує відбиток людської долоні. Він пересувається на подушечках лап і відмінно лазить по деревах.

Єнот-полоскун живе в Північній Америці. У Росію і Європу він був завезений на початку ХХ ст. Випуск єнотів в Європі був зроблений у Німеччині, звідки пізніше, звірок перебрався до Франції та інших країн. У Росії тварина акліматизувалася на Кавказі і Далекому Сході. Багато звірків мешкає на території Білорусії та Азербайджану.

Читать еще:  Енот на урале

Єнот-полоскун віддає перевагу дуплистим, змішаним лісам з водоймами. Добре пристосовується до життя по сусідству з людиною: селиться в парках, в садах, на приміських територіях. У Північній Америці єноти-полоскуни нерідко шкодять фермерам, розоряючи курники і сади.

Єнот-полоскун відноситься до ряду хижаків, проте на практиці він всеїдний. Його раціон складається з гризунів, комах, пташиних яєць, рептилій, риб, раків, крабів і рослинної їжі (ягід, горіхів, фруктів, жолудів).

Єнот-полоскун веде нічний спосіб життя. Він бачить у темряві, чудово орієнтується тактильно (завдяки вібрисам, які розташовані не тільки на морді, а й між пазурів, на грудях і на животі). Володіє гострим слухом. Вдень спить в дуплі або в норі. Саме звірятко не риє нір, воно забирається в порожні нори інших тварин.

Єнот-полоскун добре лазить, в тому числі, і по звисаючих гілках, стрибає (навіть з 10-12 метрової висоти). Тварина добре, але неохоче, плаває. У разі небезпеки може розвивати швидкість до 25 км / год. А в ситуаціях, коли єнот-полоскун не може сховатися, прикидається мертвим.

Взимку єнот-полоскун впадає в сплячку. Це не властиво іншим представникам його роду. В одному укритті може засипати кілька особин. Сон єнота уривчастий.

Єнот-полоскун стійкий до багатьох інфекційних захворювань, агресивно захищається від хижих тварин, щільне хутро захищає його від укусів комах, гнізда яких він руйнує.

У природному середовищі, на єнота-полоскуна можуть нападати вовки, койоти, рисі, сови, алігатори, для дитинчат становлять загрозу ще й змії.

Дитинчата єнота-полоскуна, з’являються на світ навесні. У лютому-березні у тварини починається гін, після двомісячної вагітності самка народжує 3-4 дитинчат. 7 тижнів малюки годуються материнським молоком. У віці 6 місяців молоді єноти виходять на полювання з матір’ю. Статевої зрілості особини досягають у 2 роки, самки – у рік.

На єнотів полюють у всіх країнах, де вони мешкають. З хутра тварини, шиють теплі шуби, які цінуються через зносостійкість і красу. У США їх винищують фермери: крім нанесення сільськогосподарського збитку єноти-полоскуни є рознощиками сказу та чуми м’ясоїдних. Але, незважаючи ні на що, чисельність єнотів-полоскунів не викликає побоювань.

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector